Bøger om åbne forhold: Polysecure af Jessica Fern
Bogen er skrevet af psykoterapeuten Jessica Fern og handler om tilknytningens betydning i non-monogame forhold.
Business Insider har kaldt den “the new polyamory bible”, og selvom det måske er store ord, er det ikke helt ved siden af.
Bogens untertitel er attachment, trauma and consensual non-monogamy. Attachment, eller tilknytning, er primært fokus.
Den er særligt relevant, hvis du i forvejen er polyamorøs eller i et åbent forhold
Polysecure er mest relevant, hvis du er polyamorøs eller i et åbent forhold, og er nysgerrig omkring tilknytningens betydning for dine relationer.
Jessica Fern giver meget konkrete anvisninger til, hvordan man kan arbejde med sin tilknytning som polyamorøs. Hun laver detaljerede lister for, hvordan man kan gøre, hvis man har en mere ængstelig eller undvigende tilknytning. Bogen dækker både solo-polyer og folk i etablerede forhold.
Noget nyt, jeg lærte om åbne forhold af Polysecure:
Jessica Fern skelner mellem relationer, hvor vi søger en dyb følelsesmæssig tilknytning (fx kærester, ægtefæller, primære partnere, vigtige forhold/venskaber), og relationer, hvor vi ikke har samme tilknytningsbehov (fx løse forhold, relationer der primært handler om sex, bekendtskaber, kometer). Det er en god, konkret indgangsvinkel til forventningsafstemning. Både i et etableret åbent forhold, hvor en ny tredjepart introduceres, og i den spæde opstart af nye relationer.
Det er klogt set.
En passage, jeg highlightede i Polysecure:
(Jeg bruger overstregningstuscher i bøger, der optager mig… OG laver æselører).
Mange af mine klienter fortæller, at de er meget ængstelige og ude af kurs følelsesmæssigt i timer, nogen gange dagevis, før deres partner går på date med en anden. Andre ryger ind i en negativ spiral, mens daten står på. Kognitivt ved de godt, at deres partner er i live, ikke forlader dem, og ikke gør noget galt, men deres krop og sind er i altopslugende panik. I sådan et tilfælde er jalousi ikke en tilstrækkelig eller dækkende betegnelse. Her er der snarere tale om tilknytnings-panik.
Ordet tilknytningspanik er min oversættelse af det engelske primal attachment panic.
(Frit oversat og forkortet fra engelsk. Passagen er fra kapitel 6, s. 144, i den udgave, jeg har på hylden).
Noget, der irriterede mig i Polysecure:
Det allerbedste og mest brugbare i bogen er gemt af vejen i de sidste kapitler. Det irriterede mig, fordi jeg skulle igennem tilknytnings- og traumeteori, før bogen virkelig åbnede sig.
Og - hvis jeg skal være lidt hård - er bogen ikke super tilgængelig, hvis man ikke i forvejen er forelsket i tilknytningsteoriens betydning i åbne forhold.
Det er ærgerligt, for den svarer på det vigtige spørgsmål “hvad kan man gøre for at blive mere tryg i et åbent forhold” på en fin måde i de senere kapitler.
Polysecure er ikke til dig, der…
Vil vide, HVORDAN du kan blive mere tryg som polyamorøs, men ikke har det store behov for at vide, HVORFOR tilknytning har en betydning i relationer.
Spring direkte til Kapitel 8 og 9, hvis du vil arbejde konkret. Eller book en samtale.
Opsummering:
Polysecure af Jessica Fern undersøger tilknytningsteoriens betydning for kærlighedsforhold gennem en polyamorøs linse. Læs den, hvis du er nysgerrig på, hvordan du som ængstelig eller undvigende kan blive mere tryg i et åbent forhold. Eller hvis du som utrygt tilknyttet gerne vil arbejde med tilknytningen til dig selv. Bogen kan bruges alene, men er også et godt supplement til et terapiforløb, hvis man ønsker et åbent forhold og har en mere utryg tilknytning.
Bogen er oprindeligt udgivet i 2020. Den seneste udgave er fra forlaget Scribe, hvor den er genoptrykt ad flere omgange. Den er skrevet på engelsk og fås desværre ikke på dansk.